ESG viden er en nødvendighed for danske SMV’er

I foråret gennemførte jeg min fjerde bestyrelsesuddannelse, denne gang med fokus på ESG og den grønne omstilling fra et bestyrelsesperspektiv.
Hvorfor? Fordi verden forandrer sig hastigt inden for ESG, og vi i bestyrelsen skal ikke bare følge med, men være på forkant og være toneangivende.

 

Vigtigheden af ESG-kendskab i bestyrelsesarbejdet

Uddannelsen som Aarhus Universitet udbyder er yderst relevant, ikke kun fordi vores klode har brug for, at vi omstiller os, men også på grund af den omfattende ESG-lovgivning, der skyller ind over os. Det er afgørende, at vi kender til, forholder os til og agerer på denne lovgivning.

Som bestyrelsesmedlem i industrien har jeg længe været fortaler for, at de produktionsvirksomheder, jeg arbejder med, deltager i DI og Industrifondens Klima Klar Produktionsvirksomhed. Dette sikrer, at virksomhederne får styr på deres CO2- og klimaregnskab. Det er nu afgørende, da virksomhederne skal kunne rapportere deres CO2-aftryk til kunder, der er underlagt miljørapportering i forbindelse med deres årsafrapportering under CSRD fra EU. Mange større kunder har sat ambitiøse mål, som deres leverandører skal bidrage til.

 

Hvordan jeg bidrager med ny viden

For at holde mig skarp og kunne fortsætte med at bringe værdifuld viden og sparring til bestyrelsen, tog jeg denne uddannelse hos Aarhus Universitet, som specifikt fokuserer på SMV’ernes grønne omstilling. Dette er særligt relevant for mig og mine samarbejdspartnere, da det er det segment, jeg arbejder i.

Bestyrelsesuddannelse - ESG og grøn omstilling - GRANDELAG

Kom i gang – eller vær på forkant

Jeg vil ikke trætte jer med hele uddannelsens indhold, men her er nogle vigtige startpunkter:

Opbyg viden om ESG og grøn omstilling: Vi skal have kompetencer og forstå hvad ESG og grøn omstilling er og hvad vores kunder efterspørger på dette område.

Analyser vores egen virksomhed: Hvad er vores miljøaftryk, og hvor kan vi gøre en forskel på kort og lang sigt?

Udarbejd en handlingsplan: Skab en konkret ESG-indsatsplan.

Beslut om rapportering: Overvej om vi skal starte rapportering på området.

Kommunikér indsatsen: Vi skal blive dygtige til at kommunikere relevant og sagligt om vores ESG-indsats, så det bidrager positivt til virksomheden.

ESG er relevant for alle virksomheder

De virksomheder, jeg arbejder med, er primært SMV’er og enkelte mikrovirksomheder. Selvom de som udgangspunkt ikke er omfattet af den nye CSRD-rapportering fra EU, vil de stadig blive bedt om at rapportere deres miljøaftryk af større kunder. Det er afgørende for fremtidige kunde-leverandørforhold at kunne bidrage til kundernes ESG-indsats.

Jeg er derfor meget glad for, at vi fik startet Klima Klar Produktion i de produktionsvirksomheder, jeg arbejder med. Dette har givet os den nødvendige viden og hjulpet virksomhederne i gang med deres CO2-regnskab – og gjort dem i stand til at rapportere til deres kunder.

På forkant med ESG – for forretningens og miljøets skyld

På uddannelsen var vi inde over at der snart kommer EU med frivillige standarder for CSRD for SMV’er, så de kan forberede sig på ESG-rapportering og imødekomme deres større kunders krav. Kravene offentliggøres i 2025, men det er allerede nu muligt at begynde. Mere om dette i mit næste indlæg. Her er holdet fra Bestyrelsesuddannelsen – ESG og grøn omstilling – ledt af et skarpt uddannelsesteam!